page_banner

rongo

Ko Inia i tere ake te ahu whakamua o te whakato me te pikinga o te waahi nui i ia tau

I tenei wa, kei te tere haere te whakato i nga hua o te ngahuru i Inia, ko te waahi whakato o te huka, te miro, me nga momo momo karepe ka piki ake i ia tau, i ia tau, ko te waahi o te raihi, te pini, me nga hua hinu e heke haere ana i ia tau.

E ai ki te korero ko te piki o te ua i te marama o Haratua i tenei tau i tautoko i te whakatō kai ngahuru.E ai ki nga tatauranga a India Meteorological Department, ko te ua i te marama o Haratua i tenei tau i eke ki te 67.3 mm, 10% teitei ake i te waa-roa o mua (1971-2020), me te tuatoru teitei o te hitori mai i te tau 1901. I roto i a raatau, ko te ua monsoon. i te rohe hauauru o Inia i neke ake i te toharite o mua mo te wa roa e 94%, a ko te ua i te rohe o waenganui i piki ake e 64%.Na te nui o te ua, kua tino piki ake te kaha rokiroki o te puna.

E ai ki nga tatauranga mai i te Manatu Ahuwhenua Inia, ko te take i piki ake ai te waahi whakato miro ki Inia i tenei tau ko nga utu miro kua nui ake i te MSP i nga tau e rua kua hipa.Tae noa mai ki naianei, kua eke te rohe whakato miro o Inia ki te 1.343 miriona heketea, kua piki ake i te 24.6% mai i te 1.078 miriona heketea i taua wa ano i tera tau, ko te 1.25 miriona heketea no Hayana, Rajasthan me Punjab.


Wā tuku: Hune-13-2023